"&"'/>

sâmbătă, 8 octombrie 2011

AUDIO Teodor Baconschi: Nu ne asteptam sa avem o interoperabilitate pe scutul antiracheta cu Rusia, ci doar un schimb de informatii



Teodor Baconschi
Teodor Baconschi
Foto: Agerpres
 "Rusia este in dialog constant cu SUA legat de acest program de aparare si nu ne asteptam sa rezulte la aceste discutii o interoperabilitate, ci doar un schimb de informatii si sa actionam impreuna, sa facem fata amenintarilor comune", a declarat sambata Teodor Baconschi, in cadrul sesiunii Comisiei politice a Adunăii Parlamentare a NATO. Ministrul roman de Externe si-a exprimat speranta ca la viitorul summit NATO din Chicago proiectul scutului antiracheta sa "se transforme intr-o misiune a NATO" si ca tarile UE ar trebui sa se implice mai mult in acest proiect. 

Citeste mai jos cele mai importante declaratii facute de ministrul de Externe, Teodor Baconschi:

  • Curand, Parlamentul Romaniei va trebui sa ratifice Acordul privind implementarea sistemului american de aparare antiracheta, semnat recent la Washington, si care reprezinta un pas semnificativ pentru imbunatatirea securitatii, atat a Romaniei, cat si a Statelor Unite ale Americii.
  • Asa cum am subliniat de mai multe ori, Romania considera instalarea unor elemente din sistemul de aparare antiracheta in tara noastra ca fiind o importanta contributie pentru o parte din viitorul sistem NATO de aparare antiracheta. Noi privim acest lucru nu doar ca pe un proiect strategic, ci ca fiind unul dedicat viitorului Aliantei
  • In acest context, ratificarea de catre Parlamentul Romaniei a Acordului privind sistemul de aparare antiracheta va permite intrarea lui in vigoare, sa speram ca pana la sfarsitul acestui an, trimitand astfel un mesaj clar aliatilor si partenerilor nostri ca Romania este hotarata sa contribuie in mod substantial la securitatea Aliantei
  • Speram ca parteneriatul NATO-Rusia va deveni un parteneriat strategic. Consideram ca acest obiectiv poate fi realizat daca princiipiile care stau la baza relatiei NATO-Rusia vor fi respectate fara echivoc.
  • Consideram proiectul scutului antiracheta o oportunite, si nu o provocare pentru cooperarea NATO-Rusia, care ar putea sa creasca increderea reciproca intre parteneri si ar reprezenta un beneficiu pentru securitatea europeana
  • Cum Romania este membru NATO si membru al UE, astfel Romania este un partener al celor doua organisme in a face bine. Romania a sustinut in permamnenta un dialog activ intre UE si NATO. 
  • In acesta criza economica, statele trebuie sa conclucreze pentru a gasi solutii pentru a creea sisteme de securitate cu mai putine resurse. De aceea Romania sustine ideea de "smart defence" lansata de secretarul general al NATO in acest sens.

La sesiunea de intrebari si raspunsuri, au fost abordate teme legate de relatia cu Rusia si scutul anti-racheta sau viziunea Romaniei fata de Moldova si Kosovo. Vezi mai jos cele mai importante declaratii ale ministrului Baconschi la sesiunea de intrebari si raspunsuri:

Asculta aici sesiunea de intrebari si raspunsuri

Despre Ucraina si politicile NATO. Cred ca trebuie sa mentinem toate standardele in ceea priveste candidatii la intrarea in NATO. Si noi, in familia partidelor democrate, privim cu atentie cazul Timoshenko din Ucraina. Pentru multi observatori poltici pare sa fie un proces poltic. Nu sunt sustinatorul renuntarii standardelor cand vorbim de extinderea NATO. Oricum, exista o logica democratica si una geo-politica cand vorbim despre a tine aceste tari pe calea cea buna. Trebuie sa valorificam atractivitatea zonei euro-altantice prin mentinerea unui dialog constant.

Avem niste rezerve dar nu trebuie sa uitam de valoarea acestor parteneri. Noi trebuie sa tinem deschis dialogul cu aceste tari, in special cu Georgia, care este foarte motivata pentru a intra in NATO.

Baconschi despre politica Romaniei fata de Republica Moldova 

Cu exceptia Turciei, care a ales NATO din cauza razboiului rece, restul tarilor au ales sa intre in NATO ca un preambul al intrarii in Uniunea Europeana. In legatura cu Moldova, am atacat acesta problema dintr-un punct de vedere bilateral. Noi suntem angajati intr-o noua logica bilaterala care este strict europeana. Avand in vedere amalgamul etnic si religios trebuie sa atragem toti cetatenii republicii Moldova catre Europa.

Exista un dialog intens intre Republica Moldova si Comisia Europena in privinta  vizelor, a comertului etc. In acest context, Republica Moldova isi respecta neutralitatea constitutionala pentru ca angajeaza un dialog intens cu Europa si noi facilitam acest dialog.

Despre coeziunea NATO in viitor. Este un fact stiut ca atunci cand suntem pusi in fata unor amenintari, noi si noi conflicte precum cel din Libia, nu exista un consens perfect. Asta e democratia, dar NATO a reusit un consens in ceea ce priveste Libia. Am fost impresionat de ce a spus presedintele Obama in privinta scenariului Libia, ca pare sa fie o paradigma a managemntului conflictelor din secolul XXI.

In ciuda faptului ca membrii importanti ai aliantei nu sunt implicati in astfel de misiuni, coeziunea NATO este extrem de bine pastrata.

Problema scutului antiracheta si Rusia. In primul rand, asteptam ca summitul de la Chicago sa consacre dorinta noastra colectiva ca proiectul scutului antiracheta american sa fie transformat intr-o misiune NATO. Este important ca partea europeana sa aiba o implicare mai mare in acest program. Scopul final al acestui program este sa protejeze Europa. Cred ca este de bun simt ca statele UE sa fie implicate mai activ.

Rusia este in dialog permament cu SUA pe tema scutului antiracheta. Nu asteptam ca rezultat al acestei discutii nici un fel de interoperabilitate. Dar s-ar putea sa existe un schimb de informatii, o conlucrare pentru a contracara amenintarile comune.

Depinde de autoritatile rusesti sa isi defineasca spatiul de manevra in acesta privinta. Suntem extrem de transparenti in privinta scutului. Speram ca la finalul zilei Rusia va deveni un pertener constructiv pentru ca suntem la 20 de ani de la finalul razboiului rece. Avem un alt set de amenintari si speram ca Rusia va coopera.

De ce Romania nu a recunoscut Kosovo? Este o chestiune de principiu sa fim rezervati fata de regiunile care se separa unilateral. Noi incurajam dialogul dintre Belgrad si Pristina. Avem trupe acolo in K-FOR si ULEX. Suntem constructivi in aceasta privinta si in privinta extinderii UE in Balcani. Mentinem insa pozitia noatra fata de acest subiect. Noi suntem in legatura si cu Pristina si cu Belgrad. SUA au inteles clar pozitia nostra si (aceasta) nu a creat nici un fel de problema.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More